Wat patienten zeggen

Vanaf mijn 15e jaar leed ik aan Boulimia, dagelijks had ik eetbuien waarna ik overgaf. Dit patroon had ik ingepast in mijn dagelijkse functioneren. Ik was er trots op dat het mij lukte om naast dit geheim zo normaal mogelijk te kunnen leven: met een partner en een baan.

Na 20 jaar begon ik vast te lopen op diverse punten in mijn leven. Hulp zoeken voor de eetstoornis kwam niet bij me op, toch ontwikkelde ik steeds meer vage klachten. De voornaamste klacht was het opgejaagde gevoel: dat je geen adem krijgt en uitgeput raakt. Ik had een snelle en hoge ademhaling die maar niet wilde zakken.

Een collega vertelde me over Angeline van Schaijk. Ik heb haar gebeld en gevraagd of ze me kon helpen bij mijn ademhaling. Ik was welkom. Ze zei: ‘Laten we een kijken of we wat rust in dat lichaam van jou kunnen brengen’.

Rust en ontspanning waren voor mij onbekende begrippen. Angeline bracht mij door haar behandeling in een fysieke toestand van totale ontspanning, waardoor ik kon leren voelen en herstellen. Ook leerde ze me anders in- en uit te ademen. Dit was het begin van alle verandering.

Doordat er voor en na de behandeling ruimte is om ervaringen of problemen te bespreken heb ik haar uiteindelijk alles durven vertellen over de Boulimia. Zij kon me hierbij al goed helpen maar motiveerde me ook om meer hulp te zoeken.

Toen de behandelingen bij Angeline afliepen heb ik dan ook de stap kunnen zetten om mijn probleem niet meer geheim te houden en intensieve hulp te aanvaarden voor de eetstoornis. Mijn dagelijkse patroon is langzaam maar zeker uiteindelijk helemaal doorbroken en een nieuwe toekomst is in zicht.

Inmiddels ben ik, na jarenlang onvruchtbaar te zijn geweest, zwanger geworden en ga ik opnieuw bij haar langs. Ook nu helpt ze me bij het aanvaarden van mijn lichaam en te helpen ontspannen. Ik kan deze methode iedereen aanraden!

H.H.


 

Al jaren leed ik aan ernstige menstruatie klachten, hevig bloedverlies, buikpijn, bekkenpijn en zere benen. Tijdens de menstruatie kon ik niet op of neer van de pijn, ik nam soms 5 zetpillen van 1000 mg per dag, om me wat beter te voelen.

Tot mijn orthomanuele arts mij wees op de mogelijkheden van cranio sacraal therapie. Ik had daar nog nooit van gehoord en het klonk eng. Toch heb ik de sprong gewaagd.

Het was niet eng, wel spannend, en vlak na de 1e behandeling menstrueerde ik. Flierefluiten was ik ongesteld! Geen pijn, geen zetpillen. Ik werd er alleen aan herinnerd als ik naar het toilet moest.

Ook het bloedverlies was sterk verminderd. En dat na 1 behandeling waar ik zo tegenop had gezien!

R.A.D.B.


Mijn ervaring met Cranio Sacraal Therapie.

Cranio is voor mij een wonderlijke reis om te worden wie ik werkelijk ben. Het begon met een voor mij toen simpele vraag ‘ik wil leren voelen en niet langer de controle via mijn hoofd laten sturen, en heb niet zoveel behoefte om te praten’. Achteraf vond ik dit nogal een vreemde vraag, maar de therapeut vindt niets vreemd en oordeelt ook niet. Deze vorm van respect heeft het mij mogelijk gemaakt dat ik menige moeilijke stap heb gezet.

Als je jezelf hebt afgeleerd, zoals ik, om te wonen in je lichaam dan is het een openbaring te ervaren wat je lichaam je kan vertellen, want daar wordt elke gebeurtenis bewust en onbewust in opgeslagen. Je zou het kunnen vergelijken met een hele diepe reinigingskuur maar dan van je binnenste. Herinneringen waarvan ik dacht dat ze allang verwerkt waren kwamen weer naar boven maar kon ze nu definitief een plaats geven.

Maar wat gebeurt er dan als je op de tafel ligt, word mij vaak gevraagd. Tja dat is denk ik voor iedereen verschillend aangezien iedereen uniek is en reageert op haar of zijn eigen wijze.

Daarnaast reageer ook ik elke keer anders, mijn lijf geeft wel aan wat ik nodig heb, maar het blijft nog lastig om daar volledig op te vertrouwen.

De handen van de therapeut maken hele kleine bewegingen die je nagenoeg niet voelt.

Soms is het een heel fysiek proces wat je met aandacht volgt en probeert te laten gebeuren en een andere keer doet een gevoel associaties (herinneringen, beelden of symbolen) naar boven komen, waarover als je wilt kunt praten.

Meestal ervaar ik nadien een hele diepe ontspanning en een weldaad van rust en in mijn dagelijkse leven ga ik steeds meer ontdekken wat ik zelf wil en laat me niet meer sturen door anderen.
Kortom een reis naar het onderbewuste op weg naar bewustwording

F.F. 37 jaar


Ik ben Leroy en ben 12 jaar.

*het verleden:
Ik stond bekend om een best wel druk jongetje en had het heel moeilijk op school. Tot ik op een dag erachter kwam dat cranio-sacraal een goede therapie is. Dankzij een fantastische meester ben ik er achter gekomen dat ik daar ook naar toe kon en dat het eventueel kon helpen voor mij.

Toen hebben we besloten om daar naar toe te gaan en zo is het begonnen.

*de eerste dag op cranio-sacraal therapie:
Hoe het ging wist ik niet, want niemand in de familie had het nog gedaan.
Het was (is) een fantastische ervaring.

*wat ze doet en wat je voelt:
Je gaat op die stoel zitten en dan begint ze bij je voet.
Ze gaat aan je voet zitten. Dan gaat er een koude rilling door je heen.(bij mij zakte dat langzaam weg gedurend alle keren dat ik was geweest)
Met haar 2 handen volgt ze een bepaalde golf in je lichaam.
Als die golf niet in het goede ritme gaat, zorgt zij met de beweging van haar handen dat het goede ritme terug komt. Op een gegeven moment wil je graag gaan bewegen. Ik ga dan ook een klein beetje bewegen.
Bij mijn hoofd gebeurde er iets heel anders. Bij mij was het zo dat ik bonken voelde tikken, net zo als hele zware hoofpijn.
(alleen je voelt geen pijn, maar alleen tikjes)

*een uur later dan:
Ze is eenmaal klaar en je denkt: nu moet ik op gaan staan, maar hoe?!
Je lichaam heeft zo weinig bewogen dat je geen zin hebt om weer op te staan. Op een gegeven moment ga je natuurlijk wel zitten.
Je voelt je dan een beetje duizelig. Meestal helpt het drinken van een beetje water, heb ik geleerd.

*2 minuten later:
Je hebt even gedronken en je gaat staan en je rug en je lichaam zijn weer
herboren. Je voelt je zo erg moe daarna dat je meteen wilt slapen. Bij mij voelt dat zo tenminste.

*de toekomst:
Nu ben ik daar dus zo`n 6 tot 8 keer geweest.
En het blijft gewoon een heerlijk gevoel.
En een lekker moe gevoel.
Soms kan de therapie wel een maand of 2 in je blijven.
De conclusie:
Cranio-sacraal therapie heeft ervoor gezorgd dat ik rustiger ben geworden en dat ik de basisschool
“rustig” heb kunnen af maken.

 Leroy


Het is niet voor iedereen hetzelfde. En misschien helpt het ook niet iedereen. Maar voor mij was en is het geweldig!

Ik had altijd al veel last van hoofdpijn, moeheid en kleine kwaaltjes. Als geen oorzaak gevonden wordt, leer je daar mee te leven. Dat gaat goed, ook al merk je dat je je gezin vaak te kort doet met je beperkte inzet.
Daar komt dan nog bij, dat ik niet een of meer nachten van huis kan zonder meteen helemaal ‘vast’te raken: hoofdpijn, maag en darmen volledig stil gelegd. Kortom, hondsberoerd en tot niets meer in staat.

Op een moment dat ik worstelde met de gedachte: Wat nu? Ik weet niet waar ik hulp moet halen, vertelde een jonge collega over CST. Zij was na een auto-ongeluk psychisch en lichamelijk niet in staat om weer aan het werk te gaan. Dit, hoewel haar ogenschijnlijk niets mankeerde. Zij werd door de reïntegratie-adviseur doorverwezen naar Angeline voor CST. Zij had daar veel baat bij.

Na enige aarzeling heb ik gebeld. Angeline zei meteen: ‘Ik kan kijken of ik je kan helpen. Dat weten we mogelijk na een keer of drie.’
Nou, vanaf het eerste moment dat zij haar handen om mijn voeten legde, wist ik dat er in mijn lichaam heel wat gebeurde. De eerste keren brachten lichamelijk hevige reacties teweeg.

Maar ook rust, opluchting en het gevoel veel beter in mijn vel te zitten.
Mijn man en kinderen merkten op dat ik minder moe werd en duidelijk veel minder last van hoofdpijn had. Als ik me nu wel eens niet goed voel, vragen ze meteen: ‘Wanneer ga je weer naar Angeline?’

Ik ben nu een jaar met kleinere (drie weken) of grotere (drie maanden) tussenpozen bij Angeline in behandeling. In het algemeen heb ik het gevoel dat ik meer energie heb en deze veel beter verdeel: Ik ben duidelijk minder moe, heb nog weinig last van hoofdpijn en kan stress-situaties beter hanteren.

Inmiddels ben ik ook al enkele keren een aantal nachten van huis weg geweest. Soms had ik na de eerste nacht wel duidelijk minder energie, maar helemaal ‘vast’ was ik niet meer.

M. B.


Mijn eerste ervaring met CranioSacraal therapie was het bijwonen van een behandeling van mijn zoon.
Door zijn reacties tijdens de behandeling werd mijn interesse gewekt en ook zijn opmerkingen achteraf maakten dat ik dacht dat het echt iets voor mij zou zijn.
Inmiddels heb ik zo’n 8 behandelingen gehad verspreid over 8 maanden.

Voordat de behandeling begint, heb ik meestal even een kort gesprekje met de therapeute over hoe het nu met me gaat en na een minuuut of 10 begint ze met behandelen. De bedoeling is dat ik mijn schoenen uit doe en ga liggen. Kleding kan gewoon aanblijven. De behandeling begint met het aanraken van mijn voeten. Het is een zachte manier van aanraken. Later zal de behandeling zich verplaatsen naar andere delen van mijn lichaam, bijv mijn rug, nek, borst. De manier van aanraken blijft tijdens de hele behandeling heel zacht.

Tijdens de behandeling ervaar je soms ineens koude of warmte. Je merkt dus dat je lichaam reageert op de aanraking.
Ook komen er weleens emoties boven en vaak begin ik over allerlei dingen te praten. Een enkele keer voelt het zo emotioneel dat ik zelfs begin te huilen.
De therapeute reageert op de dingen die ik vertel en zo kan het tot een gesprek komen waarin ik veel kwijt kan van mezelf als ik wil. Maar het kan ook zijn dat ik het grootste deel van de tijd stil ben en weinig zeg. In allebei de gevallen merk je dat er iets gebeurt in je lichaam. Dus wil je praten dan kun je praten, wil je stil blijven liggen dan kun je stil blijven. Het komt zoals het komt, merk ik elke keer en het is niet zo dat ik vooraf bepaal of ik veel zal praten of juist niet.

De behandeling duurt ongeveer 3 kwartier tot ruim een uur. Dit kan varieren, afhankelijk van hoe de behandeling verloopt.

Na de behandeling voel je je vaak wat moe, maar wel voldaan.
Ik heb ook weleens gehad dat ik na de behandeling extra gevoelig was en sneller moest huilen. Of dat ik de dag erna hoofdpijn heb. Ik heb ook gehad dat ik pas na een paar dagen hoofdpijn kreeg en/of een tintelend gevoel bij mijn gezicht. Omdat dat een keer of 3 gebeurde na een behandeling wist ik uiteindelijk dat het door de behandeling kwam. Er kwamen in die dagen dan ook veel dingen in mijn gedachten voorbij en ik had het gevoel dat er kwartjes vielen en ik dingen die gebeurd waren in het verleden beter op z’n plaats kon zetten als voorheen.

Uiteindelijk geeft elke keer me weer meer het gevoel dat ik beter overzicht krijg over mijn leven en de dingen die ik doe. Ik heb het gevoel dat ik langzaam meer rust in mezelf vind en anders met dingen omga. Waar ik eerder nog wel heel emotioneel en heftig op situaties kan reageren die me raken, blijf ik nu kalmer. Het is een verandering die ik heel geleidelijk voel.

Tijdens de behandeling voel ik me op mijn gemak en dat in tegenstelling tot mijn ervaring met andere therapieen waar ik de ervaring heb dat er nogal eens heel lang en intensief gepraat wordt over problemen en waar ik juist vaak spanning voelde. Dat is hier niet het geval. Het gebeurt allemaal in een ontspannen sfeer en dat is heel prettig!

M M- 41 jaar


Hoe het ritme van de schedel weer zorgde voor het juiste levensritme

‘Cranio-sacraal het ritme van de schedel’ luidde de titel van een folder die ik een tijd geleden in mijn handen gedrukt kreeg. Na een lange periode, die overheerst werd door klachten als gevolg van een whiplash, kreeg ik het advies om deze behandelmethode eens te proberen.
Mijn dagelijks leven werd onder andere beheerst en ontregeld door nek- en hoofdpijn, vermoeidheid, concentratie- en evenwichtsproblemen Ik doorliep bij een rugcentrum reeds een multi-disciplinaire traject Daarnaast kreeg ik gerichte reïntegratiebegeleiding.
Cranio-sacraal heeft in mijn herstel een belangrijke rol gespeeld bij het verantwoord opvoeren van deze belastbaarheid in zowel het dagelijks leven als op het werk. Voor het opvoeren van de belastbaarheid moest ik mijn eigen grenzen herkennen en erkennen. Want het veelvuldig of het in grote mate overschrijden van mijn grenzen resulteerde keer op keer weer in een heftige terugslag. Om op het juiste moment en in de juiste mate mijn belastbaarheid op te voeren is het van cruciaal belang geweest dat ik leerde luisteren naar de signalen die mijn lichaam hetzij fysiek hetzij mentaal af gaf. Ik heb geleerd om deze signalen tijdig te herkennen en om ze op waarde te schatten. Hierdoor ben ik nu in staat om zelf tijdig aan te voelen wanneer ik uit balans ben en derhalve gas terug moet nemen. Maar nog belangrijker is dat ik nu in staat om aan te voelen wanneer ik mijn belastbaarheid verder kan uitbouwen zonder daarbij over mijn grenzen te gaan. Cranio-sacraal is voor mij een zeer waardevolle aanvulling op alle vaardigheden die ik in het rugcentrum eigen heb gemaakt.

Mede dankzij cranio-sacraal heb ik het vertrouwen in mijn lichaam teruggekregen. Ik heb geleerd dat ik mijzelf in mijn herstel als uitgangspunt moet nemen en me niet moet laten leiden door andere vaak belemmerende factoren. Mede door deze benadering ben ik mijn herstel nu verder dan dat ik van te voren had durven hopen. Niet langer bepalen de nog aanwezige beperkingen en omgevingsfactoren mijn dagelijks leven, maar het ritme van mijn eigen lichaam.

P.W. (27 jaar)